Meer dan één op de drie autoritten is korter dan vijf kilometer. In die gevallen is de fiets een aantrekkelijker en goedkoper alternatief. Het bespaart geld, zo'n 100 euro per jaar, maar ook tijd. Op de fiets bent u altijd en overal op tijd en stapt voor de deur af. Geen files, omleidingen of tijdverlies bij het zoeken naar een parkeerplek op de plaats van bestemming. En u bespaart nog veel meer:

Als alle korte ritten voortaan met de fiets of lopend worden afgelegd, is een totale jaarlijkse besparing mogelijk van 500 miljoen liter brandstof met een bespaarpotentieel van ruim 750 miljoen euro. Dat heeft uiteraard gunstige gevolgen voor ons leefmilieu: per auto kan jaarlijks 185 kilo CO2 bespaard worden door vaker te fietsen of te lopen. Dat is te vergelijken met een besparing van bijna 10% van de jaarlijkse CO2-uitstoot door het energiegebruik in een gemiddeld huishouden. Wat betekent dat u al uw energiezuinige maatregelen thuis (licht uit, minder lang douchen, kachel wat lager) teniet doet als u voor elke korte rit de auto pakt.

Veel korte ritten zijn ritten naar een winkel(centrum). Door het vele optrekken en remmen onderweg is het brandstofverbruik gemiddeld eenderde hoger dan het gemiddelde gecombineerde verbruik. Die korte ritten zijn dus duur, slecht voor het milieu en de luchtkwaliteit. Stap over op groen rijden. Kijk eens bij ons item over elektrische fietsen http://voorschoten.groenlinks.nl/node/34518 of luister naar de fietsrap http://www.youtube.com/watch?v=9-V6C2f5w8o
Bronnen: www.milieucentraal.nl en www.duurzaamnieuws.nl