Hoe beter Voorschotenaren hun afval scheiden, hoe goedkoper de verwerking zal zijn. Goed voor het milieu maar ook voor onze portemonnee. Vooral Klein Chemisch Afval (KCA), zoals lege batterijen, verfresten enzovoorts zijn erg schadelijk voor mens, dier en milieu en moet niet rondzwerven of bij het ‘gewone’ afval worden gedaan. In juni meldt de gemeente dat het depot aan de Koninklijke Marinelaan gesloten wordt. Mensen kunnen minder vaak in het eigen dorp terecht maar op werkdagen wel in Wassenaar. Wat zijn de gevolgen hiervan voor het gescheiden inzamelen van afval? Wij vragen het college dit scherp in de gaten te houden en als blijkt dat er minder KCA apart wordt ingeleverd, in te grijpen. Ook vragen wij het college te onderzoeken of een inzamelpunt voor KCA in Noord-Hofland mogelijk is. Verder willen wij weten hoe ernstig de situatie was die het college ertoe bracht het depot te sluiten en hoe lang deze situatie heeft bestaan.

KCA kan nu, net als het grof huishoudelijk afval, worden ingeleverd bij de milieustraat aan de Hogeboomseweg in  Wassenaar. Deze ligt buiten onze gemeentegrens en de reistijd kan met het openbaar vervoer en te voet oplopen tot ongeveer een uur vanuit Voorschoten, met de fiets tot meer dan 25 minuten en met de auto tot ongeveer een kwartier. Zeker met het openbaar vervoer, dat via Leiden CS verloopt,  wordt het bereiken van deze milieustraat een hele onderneming.

In 2009 hebben de colleges van Voorschoten en Wassenaar al besloten een milieustraat tussen beide dorpen in te plannen. Een goede en goed bereikbare milieustraat in de buurt kan ertoe leiden dat burgers hun afval beter gescheiden gaan inleveren. Daarbij zou de milieustraat in Wassenaar niet meer voldoen aan moderne milieu-eisen en sowieso daarom moeten verhuizen. Een mogelijke locatie zou onderzocht worden, maar we hebben er al een tijdje niets meer van gehoord. Dit terwijl een paar jaar geleden deze kwestie al urgent was. Daarom willen wij weten wanneer  de resultaten van dit onderzoek bekend worden gemaakt.

Tenslotte is Wassenaar voor wat de afvalinzameling betreft aangesloten bij Avalex. Voorschoten heeft nu, door ook gebruik te maken van de Wassenaarse milieustraat, eveneens te maken met deze afvalverwerker. Deze heeft echter grote financiële problemen. Wij willen graag weten of Voorschoten op enigerlei wijze ook te maken krijgt met de gevolgen van deze problemen en hoe het college  tracht dit  te voorkomen.

Al deze vragen hebben wij verwerkt in schriftelijke vragen die wij hebben ingediend bij het college van ONS en VVD. Deze treft u in de bijlage aan. Wij hopen snel meer duidelijkheid te krijgen over deze kwesties. Immers: een goede en laagdrempelige afvalscheiding is in het belang van mens, dier en milieu. En onze portemonnee. Daarom blijft GroenLinks zich hiervoor inzetten.