Recreatiegebied Vlietland ligt op Leidschendams grondgebied maar op loop- en fietsafstand van Voorschoten. Met een vogelplas, een surfstrand, een haven, een camping en leuke wandelroutes. Bijzonder om in de Randstad zo'n prachtig natuurgebied zo dichtbij te hebben. Deze Voorschotense achtertuin gaat op de schop. De Meeslouwerplas wordt opnieuw ingericht. Zodat het gebied aantrekkelijker wordt voor mens en dier.
"Glooiende groene oevers met een rijke variatie aan planten, vogels en andere dieren. Een plas met verschillende diepten en diverse vissoorten. Toegankelijk voor nog meer zeilfanaten, sportvissers,surfers, zwemmers, wandelaars en andere natuurliefhebbers. De nieuwe ophaalbrug in Vlietland is het begin van een megaproject dat tien jaar gaat duren.
De Meeslouwerplas, het meest zuidelijke deel van dit recreatiegebied, wordt de komende jaren ontwikkeld tot een uniek stuk natuur, door de provincie en een groot aantal betrokken verenigingen en commissies. De huidige plas is op sommige plekken bijna veertig meter diep en een deel van de oevers is verzakt. Begin jaren negentig verdwenen hele stukken grond in het water. Door die enorme diepte is de Meeslouwerplas nu een wat saai water met maar weinig vogels en vissen.
Na een jarenlange voorbereiding komt daar nu verandering in. Om te beginnen wordt de plas op een aantal plekken ondieper gemaakt. Daar is in totaal acht miljoen ton grond voor nodig. Wat voor een deel afkomstig is van de verdieping van de A4 bij Leiderdorp. Baggerschepen varen de komende tijd dus af en aan. En daar komt de nieuwe ophaalbrug in beeld want daar kunnen straks ook zeilschepen passeren. Zeilers kunnen dan zelf de brug bedienen met een pasje. “Boten van maximaal zeseneenhalve meter met staande mast varen straks zo vanaf de Vliet naar Vlietland en andersom,” vertelt Joos Lambert van Watersport Centrum Vlietland enthousiast. Dit najaar komt er meer informatie over dit bijzondere pasjessysteem. Op dit moment gaat de brug alleen voor baggerschepen open. Dat kan soms wat oponthoud voor wandelaars en fietsers veroorzaken.
In een deel van de Meeslouwerplas wordt een uniek krekengebied aangelegd. Met afwisselend stroken water en land waardoor een broedplaats ontstaat voor nieuwe vogelsoorten. En een plek waar kleine visjes in alle rust groot kunnen worden. “Voor de recreant en de natuurliefhebber is dit krekengebied niet toegankelijk maar wel goed zichtbaar vanaf een omlooppad en een vogelkijkhut,” beloven de beheerders. In 2020 heeft Leidschendam de allermooiste achtertuin van de hele Randstad."
Bron: Voorburgse Courant/Leidschendam 14-7-2011