Canvassen

Juni 2025: Twee campagnes!

Op 4 juni heeft PVV-leider Geert Wilders het kabinet laten vallen. Dit kabinet heeft niet goed gepresteerd, en het algemeen gevoelen was toch wel, dat het de rit niet zou uitzitten. Er komen verkiezingen voor de Tweede Kamer, die op 29 oktober worden gehouden. De verkiezingen op 18 maart volgend jaar gaan natuurlijk ook gewoon door, dus de komende periode gaan we relatief kort achter elkaar twee campagnes voeren.

Het campagneteam GroenLinks-PvdA, dat is ingesteld om de gemeenteraadsverkiezingen voor te bereiden, is nu bezig met het opstellen van een campagneplan. We hopen dat over niet al te lange tijd aan te kunnen bieden aan de afdelingsbesturen en aan de stuurgroep die de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA aanstuurt. Die campagne besteedt in het komende najaar aandacht aan het gezamenlijke programma van GroenLinks-PvdA en aan de kandidaten waarmee we de verkiezingen in willen gaan. En natuurlijk gaan we na de jaarwisseling ook de wijken in om met inwoners te spreken en kiezers voor ons te winnen.

De verkiezingen voor de Tweede Kamer komen daar nu tussendoor. Het nieuws over deze verkiezingen is nog te kort bekend om nu al te kunnen melden hoe we dat precies gaan aanpakken. Maar het ligt voor de hand dat we na de zomervakantie vrijwilligers gaan oproepen om te gaan huis-aan-huizen, posters op te hangen en te flyeren, en wat we verder nog kunnen bedenken om zoveel mogelijk stemmen voor GroenLinks-PvdA te krijgen. Campagne voeren kost geld. Wat ons helpt is dat de TK-verkiezingen door het landelijke campagneteam van GroenLinks-PvdA worden gefinancierd. Wat we dan nodig hebben aan posters, flyers en buitenreklame wordt door de landelijke partijen betaald. Het geld dat we lokaal hebben gereserveerd voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen we ook nagenoeg volledig daarvoor gebruiken.

We hopen na de zomervakantie op velen van jullie een beroep te kunnen doen voor de verkiezingscampagne!

Mei 2025 De drie verkiezingscommissies

Wat doen de drie verkiezingscommissies?

De kandidatencommissie zoekt kandidaten voor de lijst waarmee we de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 ingaan. In het verkiezingsreglement is vastgelegd welke plaatsen op de lijst door een GroenLinks kandidaat wordt ingenomen en welke plaatsen voor een PvdA kandidaat. De kandidatencommissie doet oproepen, verzoekt mensen zich beschikbaar te stellen en spreekt ook de kandidaten die beschikbaar zijn voor hoge plaatsen. Uiteindelijk stelt de Algemene Ledenvergadering de kandidatenlijst vast. Afgesproken is dat we dit gescheiden doen, waarbij PvdA-leden stemmen over de PvdA kandidaten en GroenLinks-leden over de GroenLinks kandidaten. We willen dit gelijktijdig parallel doen, waarna we gezamenlijk afronden met de presentatie van de gehele lijst. Dat zal in november 2025 zijn.

De programmacommissie draagt zorg voor het verkiezingsprogramma. Bij het opstellen van het programma wordt uiteraard goed nagedacht over wat belangrijk is voor de Voorschotense samenleving. De commissie vraagt input van leden, maar ook van andere Voorschotenaren, al dan niet georganiseerd in organisaties. Ook het verkiezingsprogramma is een voorstel waar uiteindelijk de leden over besluiten. Streven is om uiterlijk in oktober een gezamenlijke leden vergadering van GroenLinks en PvdA te organiseren waarin het verkiezingsprogramma wordt vastgesteld.

De campagnecommissie maakt het plan om GroenLinks-PvdA goed voor het voetlicht te brengen. Deze commissie werkt door tot aan de verkiezingen in maart 2026. Op verschillende momenten zal aandacht besteed worden aan de inhoud en speerpunten van het programma, de kandidaat-raadsleden, de actualiteit en later ook de kandidaat-wethouder.

Wat vooraf ging

Januari - april 2025

De uitdaging werd nu om invulling te geven aan de samenwerking en te komen tot een gezamenlijke kandidatenlijst, samen één programma maken en samen één campagneplan maken. Er werd gewerkt aan de opdrachten voor de verschillende commissies en de profielschetsen voor de kandidaat raadsleden. Eind februari / begin maart konden de drie verkiezingscommissies aan de slag gaan: de kandidatencommissie, de programmacommissie en de campagnecommissie. Alle drie die commissies bestaan uit leden van GroenLinks en leden van de PvdA.

2e helft 2024

Er werd een stuurgroep Samenwerking ingesteld, bestaande uit de afdelingsvoorzitters en fractieleiders van beide partijen; in een latere fase schoven ook de secretarissen aan. Het overleg in de stuurgroep leidde tot de opstelling van een concept verkiezingsreglement. Dit reglement bevat een groot aantal afspraken die tot doel hebben om zorgvuldig en met duidelijkheid samen de verkiezingen in te gaan. Er staan bijvoorbeeld afspraken in over welke partij welke plaats op de lijst mag invullen, hoe kandidaten- en programmacommissie zijn samengesteld en op welk moment en hoe we aan een kandidaat-wethouder willen komen.

En toen werd het tijd aan de leden te vragen zich uit te spreken. Van 21 tot 30 oktober konden de leden hun stem uitbrengen over de vraag of beide partijen met een gezamenlijk programma en een gezamenlijke kandidatenlijst de komende verkiezingen zullen ingaan. Ruim 90% van de leden heeft voor gestemd. Ook de PvdA-stemmers waren met ruim 90% voor verdere samenwerking. Tevens werd daarmee ook het verkiezingsreglement definitief. Met deze uitslag wist de stuurgroep Samenwerking zich gelegitimeerd en geënthousiasmeerd om door te gaan met de voorbereidingen voor de verdere samenwerking.

1e helft 2024

Op landelijk niveau hebben de partijen GroenLinks en PvdA besloten om de verkiezingen van november 2023 voor de Tweede Kamer in te gaan met één gemeenschappelijke lijst, onder de naam GroenLinks-PvdA en met lijsttrekker Frans Timmermans. Dat heeft pure winst opgeleverd. Apart hadden GroenLinks en PvdA  resp. 8 en 9 zetels, met de gezamenlijke lijst behaalden ze 25 zetels. Deze uitslag heeft overal in het land bij de lokale afdelingen van beide partijen de vraag doen rijzen of dit samengaan ook op lokaal niveau zou moeten worden opgepakt. Ook in Voorschoten kwam de discussie daarover op gang.

Samenwerking was niet meteen een vanzelfsprekendheid. Er zaten zowel voordelen als nadelen aan. Om struktuur te geven aan de discussie over dit onderwerp organiseerde het bestuur op 13 april 2024 een discussiemiddag voor alle leden over samenwerking met de PvdA. De discussie werd gevoerd aan de hand van een groot aantal stellingen, waar de aanwezigen zich over konden uitspreken, en zo onstond een beeld over de richting die de afdeling leek te kiezen.